Dictionar Web
Ancora reprezinta un link special folosit nu pentru redirectarea catre alta pagina ci pentru redirectarea in cadrul aceleiasi pagini. Ancora este un instrument util pentru realizarea de scurtaturi in cazul unei pagini al carui continut nu poate fi adus integral in atentia vizitatorului.
ASCII este acronimul pentru American Standard Code of Information Interchange. Codul ASCII standard este un set de 128 caractere, din care 95 printabile si 35 caractere speciale, care pot fi codificare pe un octet (valori de la 0 la 127). Codul ASCII extins include pe langa setul standard caractere specifice diferitelor limbaje ajungand la un total de 256 caractere, folosind acelasi octet drept unitate de masura a spatiului de memorie folosit.
Autentificarea este termenul general pentru procedura de confirmare a identitatii, necesara pentru controlul accesului neautorizat la anumite resurse. Un exemplu il reprezinta accesul la anumite sectiuni ale unui site pe baza unei combinatii nume-parola introdusa de vizitator in procesul de autentificare.
Un avatar este o poza sau o animatie de dimensiuni relativ mici pentru personalizarea si identificarea membrilor in cadrul unei comunitati virtuale. Sunt cel mai adesea folosite pe forumuri sau in cadrul programelor de mesagerie in timp real.
Banner-ul este o imagine, mai rar un obiect flash sau de alt tip, plasat pe un site in scopuri publicitare.
BBS este acronimul pentru Bulletin Board System. Acesta este reprezentat de un calculator accesibil printr-o conexiune internet si care ruleaza software-ul necesar pentru a permite clientilor sa uploadeze/downloadeze informatii si/sau sa schimbe mesaje intre ei.
BinHex, prescurtare de la "binar-la-hexazecimal", este un sistem de conversie a fisierelor din binar in hexazecimal. La origine, era folosit pe Mac OS pentru a trimite fisiere binare pe e-mail. Desi ocupa mai mult spatiu decat fisierele originale, fisierele hexazecimale sunt mai sigure din punct de vedere al coruperii informatiei.
Bitul este unitatea de baza de stocare a informatiei in sistemele binare. Un bit poate avea numai doua valori, zero si unu. Un set de 8 biti formeaza un Byte (Octet).
Un blog este un jurnal online, in majoritatea cazurilor public. Informatiile sunt adesea centrate pe un anumit subiect, domeniu, referitoare la un eveniment sau pur si simplu reprezinta un jurnal personal. Actualizarea unui blog se numeste generic blogging si poate fi asistata de anumite programe semiautomate usor de folosit.
In domeniul Internetului termenul de broadband este folosite pentru conexiunile de mare viteza, comparativ cu conexiunile de tip dial-up. Un exemplu in acest sens este DSL sau conexiunile prin cablu.
Un browser este un program care permite unui utilizator sa exploreze o structura de obiecte interconectate. In particular, un browser web este folosit la vizonarea si navigarea pe siteurile web.
Un Byte este o structura de 8 biti si unitatea uzuala de masura a spatiului de stocare pe calculatoarele numerice, impreuna cu multiplii acestuia : 1KB = 1024 Bytes, 1MB = 1024 KB.
Un program pentru citirea si trimiterea de emailuri folosind o conexiune la internet si un set de standarde de transfer de informatie ca de exemplu POP3 sau SMTP.
Termen generic care se refera un text sursa scris intr-un anumit limbaj de programare.
O conexiune se numeste asincrona atunci cand comunicarea intre cele doua parti se realizeaza fara sincronizare intre emitator si receptor.
O conexiune se numeste permanenta atunci cand accesul la internet nu depinde de un program zilnic sau alte restrictii de acest tip.
O conexiune se numeste sincrona atunci cand emitatorul si receptorul realizeaza trimiterea/receptia datelor numai la anumite intervale de timp, delimitate de un semnal de ceas, comun celor doua parti.
Referitor la un site web, defineste un script care tine evidenta numarului de vizitatori si, optional, poate crea statistici privind browserul folosit de vizitator, pagina din care a fost redirectat, etc.
Termenul de cookie se refera la un set de date stocate pe calculatorul personal de catre un script. Un cookie poate avea o anumita durata de viata sau utilizatorul browserului poate opta pentru dezactivarea acestora. Aceste date pot fi folosite de exemplu la autentificarea automata pe un site, dar aceasta metoda reprezinta un risc de securitate pe un calculator pe care mai au acces si la alte persoane.
Denumeste procesul reversibil prin care informatiile sunt transformate intr-o forma neinteligibila pe baza unui algoritm si a unei chei cunoscute doar de cei carora le sunt adresate aceste informatii.
CSS este un limbaj de formatare pentru paginile web scrise in limbaj HTML. Este din ce in ce mai raspandit datorita eficientei si compatibilitatii cu majoritatea browserelor web.
Un cuvant cheie este un cuvant caruia ii este atribuit o anumita semnificatie, care identifica o anumita informatie sau document. Cautarea unui site folosind un motor de cautare are la baza cuvintele cheie pentru a identifica pagina respectiva.
Un protocol prin care un calculator obtine un IP dinamic de la un server care dispune de o lista de adrese disponibile.
Un tip de conexiune la internet care se foloseste de linia telefonica prin intermediul unui modem. De obicei acest tip de conexiune suporta viteze de transfer mici, mai ales comparativ cu o conexiune prin cablu.
Un sistem format din mai multe servere al caror principala sarcina este asocierea URL-urilor cu adrese IP reale. Un server DNS are sarcina de a furniza unui client adresa IP a unui anumit URL la cererea acestuia. Necesitatea acestui sistem este o consecinta directa a faptului ca un calculator este identificat pe internet printr-o adresa IP unica.
Domeniul este un nume unic prin care este identificata o resursa web (in marea majoritate siteuri).
Defineste actiunea de copiere a unui fisier de pe un server web. Uzual are sensul de fisier disponibil pentru copiere de pe server.
Termen generic, cuprinde activitatile comerciale de orice tip desfasurate prin intermediul sau cu ajutorul internetului.
Reprezinta un set de standarde care se refera la structurarea informatiilor pentru a fi transmise intre si in cadrul unor grupuri, firme, organizatii. Exista firme care ofera servicii EDI, adica realizeaza interconectarea diferitelor echipamente in vederea transferului de informatii intre ele.
Implementat hardware sau software, un firewall este un mecanism creat pentru protectia unui sistem informatic de accese neautorizate din exterior sau, dimpotriva pentru a bloca accesul spre exterior a programelor neautorizate.
Fisierul in care se inregistreaza toate actiunile efectuate de un anumit program.
Un obiect html in care se afiseaza o pagina web. O pagina web poate contine mai multe frame-uri, toate comportandu-se ca pagini web independente.
Un protocol standard pentru transferul de fisiere pe internet. Este cea mai cunoscuta si raspandita metoda de a copia fisiere de pe un server web.
Defineste un format de imagine care foloseste pentru codificare 8 biti pe pixel. Deoarece standardul suporta maxim 256 culori din paleta RGB este folosit in special pentru fisierele de dimensiuni mici unde comprimarea imaginii se poate face fara pierdere de calitate sau cu modificari minore. In plus, suporta animatii. Versiunea superioara a acestuia este formatul PNG.
Defineste o interfata bazata pe elemente grafice intre o aplicatie si utilizator.
HTML este un limbaj pentru descriere, structurare si formatare folosit la majoritatea site-urilor web.
Reprezinta un protocol de comunicare folosit in mod curent pe internet pentru accesarea paginilor web.
Reprezinta o metoda prin care un grup de sarcini, procese, comunicatii sunt distribuite pe mai multe servere pentru a preveni supraincarcarea. De exemplu un site poate folosi mai multe servere caz in care vizitatorii sunt distribuiti pe acestea pentru a evita supraincarcarea si blocarea site-ului.
Reprezinta o adresa unica prin care un calculator se identifica pe internet. Adresele IP pot fi statice sau dinamice (se schimba la fiecare conexiune). O adresa IP este formata din patru numere intre 0 si 255 separate prin punct. O adresa mai particulara din acest punct de vedere este 127.0.0.1 ( sau localhost ) care va indica intotdeauna calculatorul curent.
O adresa IP dinamica este adresa obtinuta de calculator la fiecare conectare la internet, de exemplu de la un server DHCP.
Compania care se ocupa cu furnizarea de acces la internet persoanelor fizice sau juridice.
Un limbaj de programare de nivel inalt orientat pe obiecte. Principalul sau atu este portabilitatea unui program scris in acest limbaj pe orice platforma care poate rula o masina virtuala Java.
Un limbaj de programare folosit in paginile web, fara legatura directa cu limbajul Java. Un script scris in acest limbaj va fi executat pe calculatorul clientului de catre browser, dar restrictiile impuse nu ii ofera posibilitatea accesarii datelor de pe calculatorul clientului.
Un standard cu rezultate foarte bune la compresia fisierelor imagine. Este des intalnit la imaginile de pe site-urile web tocmai datorita dimensiunii reduse a fisierelor.
Defineste o retea locala de calculatoare. Un LAN poate avea acces la internet prin intermediul unui server.
Atributul principal al unei conexiuni la internet, latimea de banda este cantitatea de informatie care poate fi transferata pe un canal de comunicatie intr-un interval ales de timp.
Referitor la un site web, un layout este forma de prezentare a unei pagini web, mai precis la aranjarea elementelor in pagina, schema de culori folosite, aspecte functionale, imagini folosite, tot ceea ce incadreaza continutul si defineste o pagina web.
Un text care reprezinta o legatura catre alta pagina sau resursa web.
Aceasta expresie defineste un sistem complex folosit pentru a cauta o resursa. In domeniul internetului vorbim de site-uri precum Google, Yahoo, Altavista care sunt specializate in cautarea resurselor web pe internet pornind de la cuvintele cheie furnizate de un utilizator.
Un standard pentru compresia fisierelor video.
Referitor la un site : vizitarea paginilor componente, nu neaparat intr-o ordine specifica.
In cadrul unei retele de calculatoare, un nod este un termen generic pentru orice echipament conectat la reteaua respectiva, capabil sa comunice cu alte dispozitive si care este identificat printr-un IP unic.
Defineste un identificator unic in cadrul unui sistem cu mai multi utilizatori, pe un site sau un forum. Este folosit impreuna cu o parola pentru autentificare in vederea accesarii unor resurse.
Descrie starea unui dispozitiv din retea care nu este capabil sa comunice.
Descrie starea unui dispozitiv din retea care este capabil sa comunice la un moment dat.
Reprezinta pagina afisata la accesarea unui domeniu.
O scurtatura catre o pagina web, accesibila din cadrul unui browser.
Prin definitie reprezina un fisier text scris in HTML aflat pe un server web.
Reprezinta pagini web care contin mesaje de eroare si care sunt afisate automat atunci cand browserul intalneste o eroare, de exemplu cand utilizatorul incearca sa vizualizeze o pagina web inexistenta.
Denumire generica folosita pentru programele care cauta pagini web prin urmarirea tuturor link-urilor intalnite pe o pagina anterioara. Asemenea programe sunt folosite in mod special de motoarele de cautare pentru a indexa paginile web.
Un standard pentru fisierele document, al carui proprietar este Adobe Systems. Acest format a aparut din nevoia realizarii de documente care sa nu poata fi modificate si, mai ales, sa poata fi vizualizate pe orice platforma.
Un protocol de comunicare folosit de clientii de email pentru transferul de date spre si de la server printr-o conexiune TCP/IP.
Un set de reguli care definesc o anumita metoda de comunicare.
Un calculator care intermediaza accesul unui calculator, sau a unei retele de calculatoare, la internet. Un proxy poate asigura si alte functii cum ar fi controlul administrativ si caching pentru resursele web.
O metoda prin care un client obtine de la un server DNS URL-ul asociat unei adrese IP. Aceasta metoda se mai numeste si reverse resolving.
Un dispozitiv care intr-o retea are rolul de a transmite pachetele de date pe cea mai eficienta ruta posibila.
Un program de dimensiuni reduse scris in cod sursa. Pe internet cele mai intalnite scripturi sunt scrise in Javascript.
Un calculator conectat la internet care furnizeaza clientilor la cerere diverse resurse web. In particular un server care gazduieste o pagina web.
Un protocol pentru trimiterea/receptionarea unui email folosit de catre un client de email pentru a comunica cu un server.
Este un program care gestioneaza resursele (hardware si software) ale unui calculator. Acest program este in sine o platforma pentru executia altor programe de catre un utilizator.
Reprezinta un punct terminal prin care comunica un calculator. Mai precis, o combinatie intre adresa de IP, un port si aplicatia care foloseste acest port.
Termen generic pentru programele care le foloseste un utilizator.
Forma de baza in care este scris un program inainte de a fi tradus in cod masina. Fisierele sursa sunt de obicei fisiere text in care se aplica o sintaxa specifica unui limbaj de programare.
Operatia de copiere de fisiere de pe client pe server.
Un sir de maxim 255 caractere folosit pentru identificarea in mod unic a unei resurse web. Un URL este alcatuit din mai multe parti: protocol (http://), domeniu (www.jjsoft.ro), calea catre un anumit fisier(/), si numele fisierului respectiv (index.php).
Reprezinta persoana care cumpara un software pentru a-l folosi propriu-zis.
Totalitatea calculatoarelor legate la internet si a resurselor web disponibile.
Un limbaj pentru formatare folosit in special pentru paginile web. Caracteristica este posibilitatea utilizatorului de a-si declara propriile tag-uri pentru definirea, transmiterea, validarea si interpretarea datelor.
  • Tel: 0765.21.98.92
  • E-mail: contact@mdc-soft.com
  • Mrk: contact@mdc-soft.com
  • Prg: contact@mdc-soft.com
  • Tehnic: contact@mdc-soft.com